Gebitsprothese

Een gebitsprothese is een kunstmatige vervanging voor ontbrekende tanden en kiezen. Het wordt gebruikt om een natuurlijke glimlach en normale mondfunctionaliteit te herstellen. Deze protheses kunnen zowel de boven- als onderkaak bedekken en zijn ontworpen om comfortabel en functioneel te zijn, waardoor mensen met ontbrekende tanden weer normaal kunnen eten, spreken en glimlachen.

Voor wie is een gebitsprothese?

Mensen komen in aanmerking voor een gebitsprothese als ze aanzienlijk tandverlies hebben ervaren, hetzij als gevolg van tandbederf, tandvleesaandoeningen of letsel. Het kan ook een geschikte oplossing zijn voor degenen die al langdurig last hebben van losse of pijnlijke tanden. Een tandarts beoordeelt de mondgezondheid van de patiënt en bespreekt de mogelijkheden voor een gebitsprothese op basis van individuele behoeften en omstandigheden.

Wat zijn de voordelen van een gebitsprothese?

Een van de belangrijkste voordelen van een gebitsprothese is het herstel van esthetiek en functionaliteit. Naast het verbeteren van de glimlach kan een prothese ook helpen bij het behouden van gezichtscontouren en het voorkomen van mogelijke spraakproblemen die kunnen optreden bij ontbrekende tanden.

Daarnaast bevordert het gebruik van een gebitsprothese de kauwfunctie, waardoor het mogelijk is om een gevarieerd dieet te behouden en de algehele gezondheid te ondersteunen.

Gebitsprothese Tandarts Zijdelwaard

Het proces van het maken van een gebitsprothese

Het proces van het maken van een gebitsprothese doorloopt verschillende stappen, beginnend met een grondige beoordeling van de mondgezondheid van de patiënt. Hier is een overzicht van het proces:

Stap 1: Mondonderzoek en afdrukken

De tandarts voert een uitgebreid mondonderzoek uit om de gezondheid van het tandvlees, de kaak en eventuele overgebleven tanden te beoordelen. Vervolgens worden gedetailleerde afdrukken van de mond genomen. Deze afdrukken bieden een nauwkeurige weergave van de mondstructuur en dienen als basis voor het vervaardigen van de prothese.

Stap 2: Modellen en beetregistratie

Op basis van de afdrukken worden gipsmodellen gemaakt om de exacte vorm van de kaak en de beet van de patiënt vast te leggen. De tandarts vraagt de patiënt om in een beetregistratie te bijten, waardoor de relatie tussen de boven- en onderkaak wordt bepaald. Dit helpt bij het creëren van een prothese die goed past en de natuurlijke beet herstelt.

Stap 3: Proefprothese

Een tijdelijke proefprothese, ook wel waxprothese genoemd, wordt gemaakt op basis van de verkregen modellen. Dit stelt de patiënt en de tandarts in staat om de pasvorm, esthetiek en beet te beoordelen voordat de uiteindelijke prothese wordt vervaardigd. Aanpassingen kunnen nog worden gedaan in dit stadium om ervoor te zorgen dat de prothese comfortabel zit en er natuurlijk uitziet.

Stap 4: Definitieve vervaardiging

Na goedkeuring van de proefprothese wordt de definitieve gebitsprothese vervaardigd. Meestal wordt dit gedaan in een tandtechnisch laboratorium. De prothese wordt gemaakt van duurzame materialen die lijken op natuurlijk tandglazuur en tandvlees. De tandarts zorgt ervoor dat de kleur, vorm en pasvorm van de prothese overeenkomen met de natuurlijke tanden van de patiënt.

Stap 5: Plaatsing en aanpassingen

Zodra de definitieve prothese gereed is, wordt deze geplaatst in de mond van de patiënt. De tandarts voert nauwkeurige aanpassingen uit om ervoor te zorgen dat de prothese goed past en comfortabel aanvoelt. Dit kan het slijpen van bepaalde gebieden omvatten om een optimale beet te bereiken.

Stap 6: Nazorg en Onderhoud

Regelmatige follow-upafspraken worden gepland om ervoor te zorgen dat de gebitsprothese goed blijft functioneren. Eventuele aanpassingen of reparaties die nodig zijn vanwege normale slijtage worden tijdens deze bezoeken uitgevoerd. Bovendien geeft de tandarts advies over de juiste reiniging en onderhoud van de prothese om de levensduur te verlengen.

Welke soorten gebitsprothese zijn er?

Volledige gebitsprothese (kunstgebit)

Een volledige gebitsprothese wordt gebruikt wanneer alle tanden in de boven- of onderkaak ontbreken. Deze prothese rust op het tandvlees en wordt ondersteund door de kaakstructuur. Een bovenprothese bedekt het gehemelte, terwijl een onderprothese een U-vormige opening heeft om plaats te bieden aan de tong.

Partiële gebitsprothese

Een partiële gebitsprothese wordt gebruikt wanneer slechts enkele tanden ontbreken. Deze prothese bestaat uit een metalen frame dat aan de overgebleven natuurlijke tanden of tandheelkundige implantaten wordt bevestigd. Kunsttanden worden op het frame geplaatst om de ontbrekende tanden te vervangen.

Implantaatgedragen gebitsprothese

Bij deze prothese worden tandheelkundige implantaten gebruikt als stevige verankeringen voor de prothese. Kleine titanium schroeven worden in de kaak geplaatst en fungeren als kunstmatige tandwortels. De prothese wordt vervolgens op deze implantaten bevestigd, waardoor een stabielere en natuurlijke pasvorm ontstaat. Dit type prothese biedt verbeterde kauwkracht en voorkomt het slinken van de kaakbotstructuur.

Gebitsprothese Tandarts Zijdelwaard

Testimonials

Hoe ervaart men onze zorg?

“Wat een verademing”

“Geen grote fan van de vorige tandarts die hier zat maar sinds Nathan Issa de praktijk hier over genomen heeft zou je bijna voor je plezier naar de tandarts gaan. Ik spreek uit ervaring want inmiddels aantal gaatjes gevuld en kroon laten zetten. Wat een verademing. Zeer kundige tandarts die patiënten behandeld zoals hij zelf behandeld zou willen worden. Pareltje onder de tandartsen dit!”

-Lokale patient-

“Professioneel en charismatisch”

“Ik had een geweldige ervaring op zaterdag 24 juni om 10:20. De vriendelijke mondhygiënist was aangenaam, professioneel en charismatisch! Bedankt H!”

-Lucy Ng’ang’a-

“Een echte aanrader”

“Erg tevreden over Lianne en haar team. Mijn zoon was geen grote fan om naar de tandarts te gaan maar bij Lianne is het nooit een probleem. Een echte aanrader..”

-anne van as-

Tandartspraktijk Zijdelwaard

Waarom kiezen voor Tandartspraktijk Zijdelwaard in Uithoorn?

  • Hoogwaardige mondzorg
  • Ambitieus team van specialisten
  • Persoonlijke, mensgerichte zorg
  • Uw mondgezondheid is onze prioriteit
  • Gespecialiseerd in kindertandheelkunde tot 18 jaar
  • Een goede keuze voor een tandarts in Uithoorn
  • Uw wens, behandeling en kosten worden vooraf besproken
Tandartspraktijk Zijdelwaard

Angst voor de tandarts?

Wij begrijpen dat een tandartsbezoek voor sommige patiënten beangstigend kan zijn. We doen daarom ons uiterste best om u helemaal op uw gemak te stellen. Het is goed om met ons over uw angst te praten. We nemen ruim de tijd voor u en bespreken eerst wat er eventueel nodig is.

Ik wil graag mailen

Bel Tandartspraktijk Zijdelwaard op 0297-569965