Wortelkanaal
behandeling

Een wortelkanaalbehandeling is een tandheelkundige procedure die wordt uitgevoerd om ernstige tand of kiespijn te verlichten en een beschadigde tand te behouden. De behandeling is nodig wanneer het zachte binnenste deel van de tand, bekend als het tandmerg of pulpa, ontstoken raakt of geïnfecteerd is. Dit kan het gevolg zijn van diepe tandcariës, tandletsel of een tandabces.

Wanneer kom je in aanmerking voor een wortelkanaalbehandeling?

Voor mensen die te maken hebben met intense tandpijn, vaak vergezeld van zwelling en gevoeligheid, kan een wortelkanaalbehandeling de redding zijn. Het is een oplossing voor degenen die anders misschien gedwongen zouden zijn om de aangetaste tand te laten trekken. Door het verwijderen van de ontstoken pulpa en het reinigen en vullen van de wortelkanalen, biedt deze procedure verlichting van pijn en herstelt het de functionaliteit van de tand.

Het proces van een wortelkanaalbehandeling

Stap 1

Diagnose en röntgenfoto’s

De tandarts begint met een grondige diagnose, meestal gebaseerd op symptomen zoals ernstige tandpijn, zwelling of gevoeligheid. Röntgenfoto’s worden vaak genomen om de exacte locatie en de mate van de infectie te beoordelen.

Stap 2

Lokale verdoving

Voordat de eigenlijke procedure begint, wordt het gebied rond de aangetaste tand verdoofd met lokale verdoving. Dit zorgt ervoor dat de patiënt comfortabel blijft tijdens de behandeling.

Stap 3

Toegang tot de tandholte

Nadat de verdoving effectief is, opent de tandarts de tand om toegang te krijgen tot het tandmerg. Dit wordt gedaan door een opening in de kroon van de tand te maken. In sommige gevallen kan een rubberen dam worden gebruikt om het gebied rond de tand te isoleren en schoon te houden.

Stap 4

Verwijdering van geïnfecteerd tandmerg

Met behulp van speciale instrumenten verwijdert de tandarts het ontstoken of geïnfecteerde tandmerg uit de wortelkanalen. Hierdoor wordt de bron van pijn en ontsteking geëlimineerd.

Stap 5

Reinigen en vullen

De wortelkanalen worden grondig gereinigd om ervoor te zorgen dat er geen bacteriën of resterend weefsel achterblijven. Vervolgens worden de kanalen gevuld met biocompatibel materiaal, vaak guttapercha genoemd, om ze te stabiliseren en af te sluiten.

Stap 6

Afdichten en herstel

Na het vullen van de wortelkanalen wordt de opening in de tand afgesloten met een permanente vulling of een kroon om de structuur en functionaliteit van de tand te herstellen. In sommige gevallen kan een aparte afspraak nodig zijn voor het plaatsen van de definitieve restauratie.

Stap 7

Nazorg en opvolging

Na de wortelkanaalbehandeling kan de tand gevoelig zijn, maar deze gevoeligheid verdwijnt meestal binnen enkele dagen. Het is belangrijk om de instructies van de tandarts op te volgen en regelmatig terug te komen voor opvolg afspraken om ervoor te zorgen dat de tand volledig herstelt.

Tandartszijdelwaard

Blijf niet rondlopen met een ontstoken tand
of kies

Wachten met de behandeling van een ontstoken kies of tand kan ernstige gevolgen hebben voor de mondgezondheid. Hier zijn enkele redenen waarom het belangrijk is om niet te wachten met de behandeling:

R

Pijn en ongemak

Een ontstoken kies of tand gaat vaak gepaard met hevige pijn en ongemak. Wachten met behandeling betekent dat men langer met deze pijn moet leven, wat de kwaliteit van leven aanzienlijk kan verminderen. Een vroege behandeling kan snel verlichting bieden.

R

Voortgang infectie

Ontstekingen in de mond verspreiden zich snel. Als een tand of kies ontstoken is, kan de infectie zich uitbreiden naar omliggende weefsels, kaakbot en zelfs naar andere tanden. Dit kan leiden tot ernstigere complicaties en een grotere behandelingsnoodzaak.

R

Tandabces

Een onbehandelde ontsteking kan leiden tot de vorming van een tandabces, een met pus gevulde zwelling die extreem pijnlijk kan zijn. Het abces kan zich uitbreiden naar andere delen van het lichaam en ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken.

R

Verlies van tand

Als de ontsteking niet tijdig wordt behandeld, kan de tand onherstelbaar beschadigd raken. In zulke gevallen kan tandverlies onvermijdelijk zijn. Het behouden van de natuurlijke tandstructuur is over het algemeen de beste optie voor mondgezondheid op lange termijn.

R

Algemene gezondheidseffecten

Mondgezondheid is sterk verbonden met algemene gezondheid. Onbehandelde mondinfecties kunnen het risico op andere gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten, vergroten. Het is daarom van vitaal belang om mondproblemen tijdig aan te pakken.

R

Ingrijpende behandeling nodig

Als men wacht met de behandeling, kan de toestand van de tand verslechteren. Dit kan resulteren in de noodzaak van meer ingrijpende en kostbare tandheelkundige procedures, zoals het trekken van de tand en het plaatsen van een kunstmatige vervanging.

Kortom, het uitstellen van de behandeling van een ontstoken kies of tand kan leiden tot ernstige complicaties en negatieve gevolgen voor de mondgezondheid en algemene gezondheid. Het is daarom raadzaam om onmiddellijk professionele tandheelkundige zorg te zoeken bij tekenen van ontsteking of pijn.

Testimonials

Hoe ervaart men onze zorg?

“Wat een verademing”

“Geen grote fan van de vorige tandarts die hier zat maar sinds Nathan Issa de praktijk hier over genomen heeft zou je bijna voor je plezier naar de tandarts gaan. Ik spreek uit ervaring want inmiddels aantal gaatjes gevuld en kroon laten zetten. Wat een verademing. Zeer kundige tandarts die patiënten behandeld zoals hij zelf behandeld zou willen worden. Pareltje onder de tandartsen dit!”

-Lokale patient-

“Professioneel en charismatisch”

“Ik had een geweldige ervaring op zaterdag 24 juni om 10:20. De vriendelijke mondhygiënist was aangenaam, professioneel en charismatisch! Bedankt H!”

-Lucy Ng’ang’a-

“Een echte aanrader”

“Erg tevreden over Lianne en haar team. Mijn zoon was geen grote fan om naar de tandarts te gaan maar bij Lianne is het nooit een probleem. Een echte aanrader..”

-anne van as-

Tandartspraktijk Zijdelwaard

Waarom kiezen voor Tandartspraktijk Zijdelwaard in Uithoorn?

  • Hoogwaardige mondzorg
  • Ambitieus team van specialisten
  • Persoonlijke, mensgerichte zorg
  • Uw mondgezondheid is onze prioriteit
  • Gespecialiseerd in kindertandheelkunde tot 18 jaar
  • Een goede keuze voor een tandarts in Uithoorn
  • Uw wens, behandeling en kosten worden vooraf besproken
Tandartspraktijk Zijdelwaard

Angst voor de tandarts?

Wij begrijpen dat een tandartsbezoek voor sommige patiënten beangstigend kan zijn. We doen daarom ons uiterste best om u helemaal op uw gemak te stellen. Het is goed om met ons over uw angst te praten. We nemen ruim de tijd voor u en bespreken eerst wat er eventueel nodig is.

Ik wil graag mailen

Bel Tandartspraktijk Zijdelwaard op 0297-569965